Председателят на парламента и областният управител поведоха най-дългото хоро на моста

Публикувана на 15 Септември 2018

Под патронажа на Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, днес в Кърджали бе открито петото издание на Фестивала „Бъдеще с традиции 2018“.

Събитието се организира по инициатива на областния управител Никола Чанев с подкрепата на министъра на туризма Николина Ангелкова, а целта е да се популяризират Източните Родопи като туристическа дестинация с уникален бит, фолклор, традиции и кулинарно многообразие. Тази година сред официалните гости бяха още евродепутатът Асим Адемов, народният представител от Стара Загора Маноил Манев и кметовете на Ивайловград и Златоград – Диана Овчарова и Мирослав Янчев. Символично начало на фестивала даде великолепният концерт-спектакъл на Виктор Калев „Грамофонът“, а гвоздеят на програмата бе най-дългото хоро на моста, което Цвета Караянчева поведе тази сутрин с националния трибагреник в ръка. Хорото измина над 2 км по моста над р. Арда начело с прочутия родопски оркестър „101 каба-гайди“, към който се присъедини и кметът на Златоград Мирослав Янчев, и финишира в Градската градина на Кърджали, където участниците във фестивала се насладиха на богата фолклорна програма, изложение на над 300 домашно приготвени баници, алея на занаятите, демонстрация на плетачни техники, уроци по народни танци, щанд за здравословно хранене, етнографска експозиция „Съкровища от скрина“, игри от старо време и мн. др. 15 самодейни състави от Източните Родопи се качиха на сцената. Бабите от Ивайловград изпълниха автентичен сватбен ритуал. „Тук днес тупти сърцето на Родопите“, каза Цвета Караянчева по време на официалното откриване. „Горда съм да съм патрон на Фестивала и като председател на Народното събрание, и като кърджалийка. Този фестивал е празник на хубостта, на багрите и традициите и няма как да не се гордея, че съхраняваме завещаното от дедите ни. Надявам се той да пребъде във времето, да изпълва душите ни с радост и занапред да ни зарежда с усмивки, с положителна енергия и красота“, приветства хората Караянчева. „За мен е чест да съм тук сред вас, защото виждам много усмихнати лица, виждам хора с народни носии, които милеят за традициите, които ги предават на своите деца и така съхраняват миналото, за да бъде светло бъдещето и настоящето“, каза областният управител Никола Чанев. „Вярвам, че с фестивали като този, освен че съхраняваме традициите, освен че показваме нашия бит, дух и култура, гостоприемството и магията на Източните Родопи, правим града още по-популярен. По този начин привличаме вниманието към себе си, привличаме повече туристи от чужбина и повече българи, които да опознаят този прекрасен край“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Баниците на фестивала „Бъдеще с традиции 2018“ бяха разпродадени на символична цена от 1 лев с благотворителна цел. Областният управител обяви, че събраните над 4000 лева ще бъдат дарени на фондация „Искам бебе“. Утре фестивалът продължава в двора на Регионалния исторически музей с детски фолклорен концерт, изложба, урок по краезнание и среща с приказните герои на писателката Маргарита Павлова.

 

 

 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Информация за граждани и юридически лица относно приемането на електронни документи подписани с КЕП от ОА Кърджали

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай