Областният управител бе домакин на форум за репродуктивното здраве

Публикувана на 28 Септември 2018

Форум по проблемите на репродуктивното здраве под надслов „ Обединени за повече деца в Родопите“ организира в Кърджали Фондация „Искам бебе“.

Събитието бе под патронажа на областния управител Никола Чанев и с участието на представители на общините, психолози, родители и др. „Целта е да стартираме поредица от срещи в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в този край, да им окажем психологическа помощ и да споделим опита на местните власти при финансиране на ин витро процедури“, обясни Радина Велчева, създател на организацията. „Искам бебе“ съществува в България от 11 години. Стартира като пациентска инициатива, а през 2009 г е основан и държавният фонд „Ин витро“. От 2018 г със средства от Центъра за асистирана репродукция към министерството на здравеопазването вече се финансират до 8 ин витро процедури на едно лице. Хората обаче все още се притесняват търсят съдействие, отчитат специалистите. В 45 български общини вече функционират фондове ин витро, които годишно заделят 1 млн за репродуктивно здраве. Средната успеваемост в клиниките е 25 процента, стремим се да е по-висока. Затова насърчаваме двойките да са активни и да се обръщат за помощ навреме, каза Радина Велчева. „Проблемът не е само медицински, той е хуманен и в условията на демографска криза институциите трябва да откликват и да бъдат в услуга на нуждаещите се“, изтъкна областният управител Никола Чанев. Той припомни, че средствата, събрани от продажбата на баниците на Фестивала „Бъдеще с традиции“, в размер на 4 200 лева, ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе“. В рамките на събитието са предвидени консултации на двойки със специалисти на организацията в Бизнес-инкубатора и благотворителен концерт с базар в театъра от 19 часа.

 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Информация за граждани и юридически лица относно приемането на електронни документи подписани с КЕП от ОА Кърджали

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай