Никола Чанев: Смъртта на Ботев сбъдна пророчеството „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“

Публикувана на 02 Юни 2018

Тържествена проверка-заря по случай 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се състоя снощи на площад „Освобождение“ под егидата на областния управител Никола Чанев.

Стотици кърджалийци се събраха, за да наблюдават проявата и да се поклонят пред паметта на националните герои. Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева прие строя и поздрави участващите в него военни формирования от 68-ма Бригада „Специални сили“ – Пловдив, оркестърът на ВВС и представителните ученически блокове на ЕГ „Христо Ботев“, СУ “П.Р.Славейков“, СУ „Отец Паисий“ и СУ „Йордан Йовков“, начело с гвардейския отряд на Езиковата гимназия. Вечерната проверка командва бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма Бригада „Специални сили“. Сред гостите на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народните представители Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, кметът Хасан Азис, окръжният прокурор Желязко Стефанов, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов и др. „Самите дати на неговото появяване на бял свят като че предсказвали, че той ще да расте и умре в бури“, припомни областният управител Никола Чанев думите на Захарий Стоянов за Ботев. „Обаятелен като светец, той си отива от живота на 28 години.Чутовно дързък и смразяващо храбър. С безименен гроб и гости, разпилени „по скали и по орляци“. Мълвата става мит. Молитвата – закон. Саможертвата – пример. Утъпканата трева се превръща в пътека. Физическите граници отстъпват, за да се сбъдне пророчеството – „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, изтъкна Чанев. „Да се говори за Ботевата смърт е непосилно, призна в словото си Цвета Караянчева. „170 години след рождението му песните му, превърнали се в символ на стремежа на народа ни за свобода и независимост, продължават да се носят от Дунав до Бяло море и да будят съкровен трепет във всяко българско сърце...Може би затова в тефтерчето на Левски, наред с комитетските сметки, стои преписът на стихотворението "На Прощаване"… За своите 28 години, Ботев ни остави броени, но гениални творби. Завеща ни своя блян за „революция, незабавна и отчаяна“. Своите балади за онези облечени в дрипи и слава злочести поборници - херои на българската свобода. За онези, които преглъщаха нищетата и безправието, ратувайки единство – национално, просветно и политическо. И днес няма пример, по-неоспорим, от Ботевата безмерна, всепоглъщаща любов към Отечеството“, заключи председателят на Народното събрание.

Тържествената заря-проверка завърши с картечни залпове и зрелищни фойерверки.

 

 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

АНКЕТА ЗА РАБОТОДАТЕЛИ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай